Evaluation of the protective effect of beets and its main component (folic acid) on the symptoms associated with favism in rats

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 كلية التربية النوعية جامعة عين شمس قسم الاقتصاد المنزلي تخصص تغذية وعلوم الاطعمه

2 كلية التربية النوعية جامعة عين شمس قسم الاقتصاد المنزلي تغذية وعلو الاطعمة

3 کلية التربية النوعية جامعة عين شمس

4 معهد بحوث تكنولوجيا الأغذية مركز البحوث الزراعية

المستخلص

The study evaluated the impact of red beet root, rich in folic acid, antioxidants, and mineral salts, on improving G6PD enzyme levels and blood hemoglobin levels in white rats. The rats were divided into four groups, and G6PD deficiency was induced. Creatinine levels were elevated in all groups, and the antioxidant protective effect of beetroot and folic acid against favism was improved.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية